Πάσχα στην Τρίπολη…στην καρδιά της Πελοποννήσου (Πρόγραμμα)

ΠΛΗΡΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΠΟΛΗΣ

Παρασκευή 7 Απριλίου

Μαλλιαροπούλειο Θέατρο 20:00

“Ω ΓΛΥΚΥ ΜΟΥ ΕΑΡ”

Ο Δήμος Τρίπολης προσκαλεί τον Άρχοντα Μαΐστορα  του Οικουμενικού Θρόνου Γρηγόρη Νταραβάνογλου, με τη συμμετοχή της Χορωδίας του Ιερού Ναού Αγίου Τρύφωνα Τρίπολης.

Ύμνοι της Μεγάλης Εβδομάδας, κάλαντα του Λαζάρου και κατανυκτικά τραγούδια του Τριωδίου, που ανταποκρίνονται στο πνεύμα των Αγίων ημερών του Πάθους του Κυρίου, ερμηνεύει ο Γρηγόρης Νταραβάνογλου συνοδεία ισοκρατών, μουσικών και εκλεκτών συντελεστών.

Ο άρχοντας πρωτοψάλτης διευθύνει τον χορό των ψαλτών μέσα σε μια πανδαισία ήχων και ποιητικών νοημάτων, ενώ την ορχήστρα επιμελείται ο Μανώλης Καρπάθιος.

Βυζαντινά ηχοχρώματα από το συριγμό του πλαγίαυλου (νέυ),το κελάρυσμα του ψαλτηρίου (κανονάκι) και την κατάνυξη της αρχαιότροπης, πανδουρίδος (ταμπουράς) σε πλήρη αρμονία με τη μεταλλική γλυκόηχη φωνή του Γρηγόρη Νταραβάνογλου, υπόσχονται μια μοναδική παράσταση.

Στην εκδήλωση συμμετέχει η χορωδία του Ιερού Ναού Αγίου Τρύφωνα Τρίπολης.

 

Σάββατο 8 Απριλίου

Πλατεία Πετρινού (πλησίον θεάτρου) 11:00π.μ

Σύλλογος Στερεοελλαδιτών Αρκαδίας «Η Ρούμελη»

Ο σύλλογος έχει καθιερώσει να αναβιώνει κάθε Σάββατο του Λαζάρου το έθιμο της Ρούμελης με τα κάλαντα του Λαζάρου. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο  στις 8 Απριλίου  2017 και ώρα 11 π.μ.

Στις 11 π.μ. τα κορίτσια θα ψάλουν τα κάλαντα μπροστά στο Μαλλιαροπούλειο και κατόπιν στο κέντρο της πόλης.

Μαλλιαροπούλειο Θέατρο  20:00

“Ο Σκληρόκαρδος Γίγαντας” του Όσκαρ Γουάιλντ

Σε συνεργασία με το Transcription Ensembe που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, ο δήμος Τρίπολης έχει σχεδιάσει μια εκδήλωση γα το φετινό Πάσχα, όπου  παρουσιάζεται το παραμύθι “Ο Σκληρόκαρδος Γίγαντας” του Όσκαρ Γουάιλντ, σε μορφή για αφήγηση με συνοδεία μουσικής.

Η συγκεκριμένη εκδήλωση φέρει το μήνυμα των Πασχαλινών παθών και της Λύτρωσης με έναν τρόπο πέρα από τον συνηθισμένο, που συνήθως  αναπαράγει συγκεκριμένα στερεότυπα. Το κείμενο εμπεριέχει όλη την πορεία της Μετάνοιας και της Σωτηρίας, με τρόπο εξαιρετικά γλαφυρό, που απευθύνεται τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες.

Η συναυλία θα ξεκινήσει με δύο κλασικά έργα ,το Τrίο Β Flαt του Beethoven και το Trio Elegique του Ραχμάνινωφ, και θα συνεχίσει με την ανάγνωση του παραμυθιού από ον Αλέξη Κωστάλα.

 

Κυριακή 9 Απριλίου

Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο 11:30 – 13:30

Θεατρικό εργαστήρι

Τα παιδιά του θεατρικού εργαστηρίου του ΦΟΤ και η εμψυχώτρια Ελένη Κουσκουρέλου θα παρουσιάσουν δραματοποιημένο το παραμύθι της Κατερίνας Μουρίκη «Τα μισοκούλουρα». Παράλληλα θα λειτουργήσει εργαστήρι ζαχαροπλαστικής όπου τα παιδιά θα φτιάξουν με τη συνταγή και τη συμμετοχή  της συγγραφέως  πασχαλινά κουλουράκια τα οποία θα μοιράσουν σε μικρούς και μεγάλους.

Πλατεία Πετρινού 10:00 – 14:00

Το 1ο και το 3ο Σύστημα προσκόπων Τρίπολης την Κυριακή των Βαΐων πραγματοποιούν πασχαλινή εορταγορά, το βάψιμο των αυγών με τον παραδοσιακό οικολογικό τρόπο και αναμνηστικά δωράκια «Τα Λαζαράκια».

Μαλλιαροπούλειο Θέατρο  20:00

Μουσικοποιητικό Αφιέρωμα  «Πίσω από κάθε Γολγοθά μια Ανάσταση προσμένει»

Μια μουσικοποιητική βραδιά, που έχει στόχο να συγκινήσει αλλά και να εμπνεύσει περνώντας από τα Πάθη, την Σταύρωση και καταλήγοντας στην Ανάσταση του Κυρίου. Αλλά κυρίως, την ελπίδα που αυτή έχει δώσει στο ανθρώπινο γένος.

Αφήνουμε τα ποιήματα και τις μελωδίες να πουν την ιστορία, συμβολικά και μυστικιστικά.

Μπλέκονται με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο, οι εκκλησιαστικοί ύμνοι και τα εγκώμια, με την δημοτική μας ποίηση. Με τον Γιάννη Ρίτσο, τον Κωστή Παλαμά και τους σύγχρονους μας Έλληνες μουσικούς ( Χατζιδάκι, Χατζηνάσιο, Λουκά Θάνο, Μ. Θεοδωράκη και άλλους) που εμπνεύστηκαν και ύμνησαν το Θείο Πάθος, τον πόνο της Παναγίας, την πτώση και την φθορά του ανθρώπινου γένους, την Ανάσταση, την ελπίδα και την υπόσχεση για αιώνια ζωή.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ:

Απαγγελία- Αφήγηση : Μιχάλης Ζαμπέλης ( Ηθοποιός)

Εύα Δρακοπούλου ( Ηθοποιός-Σκηνοθέτη ς- Θεατρολόγος)

Ερμηνεία τραγουδιών: Αγγελική Μαρινάκη (Υψίφωνος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής)

Μουσική απόδοση (Τραγούδι & συνοδεία πιάνου):

Έλμα Καφετζιδάκη ( Μαέστρος- Πιανίστα- Θεατρολόγος)

Επιμέλεια-προβολή εικόνας- slide  Γεώργιος Κοντός

 

Μ. Δευτέρα – Μ. Τρίτη – Μ. Τετάρτη, 10-11-12 Απριλίου

Πλατεία Άρεως 10:30-13:00 & 17:30-19:30 :

«Τα παιδιά δημιουργούν τις πασχαλινές λαμπάδες τους»

Από τη την Μεγάλη Δευτέρα, έως τη Μεγάλη Τετάρτη ο  Δήμος Τρίπολης σε συνεργασία με το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού Τρίπολης, προσκαλεί τους μικρούς μας φίλους στο «Εργαστήρι Διακόσμησης Πασχαλινής Λαμπάδας» στα σπιτάκια της πλατείας Άρεως, σε μια ευχάριστη δημιουργική και καλλιτεχνική απασχόληση. Οι μικροί μας φίλοι θα κατασκευάσουν τις δικές τους όμορφες Πασχαλινές λαμπάδες.

 

Μεγάλη Τετάρτη 12 Απριλίου

Το μεσημέρι της Μεγάλης Τετάρτης θα πραγματοποιηθεί η Ακολουθία Του Νιπτήρος στην Ι.Μ. Βαρσών. Μετάβαση, δωρεάν από το Δήμο Τρίπολης, με λεωφορεία από την Πλ. Κολοκοτρώνη και  ώρα 14:00.

Μαλλιαροπούλειο Θέατρο 20:00

STABAT MATER

GIOVANNI BATTISTA PERGOLESI J

Ένα από τα πιο γνωστά έργα της δυτικής εκκλησιαστικής μουσικής, το περίφημο STABAT MATER του Ιταλού συνθέτη GIOVANNI ΒΑΤΤΙSΤΑ PERGOLESI, 0α παρουσιαστεί την Μεγάλη Τετάρτη στο Μαλλιαροπούλειο θέατρο.

Σε μια κατανυκτική ατμόσφαιρα, η παράσταση θα είναι ένας συνδυασμός ήχου και λόγου. Ο ηθοποιός Τάσος Νούσιας θα διαβάσει κείμενα για τα Άγια πάθη του Χριστού.

Θα διευθύνει ο Θεόδωρος Γ. Λεμπέσης

 

Μεγάλη Πέμπτη 13 Απριλίου

Χορωδία Τρίπολης

Απόδοση του αντιφώνου «Σήμερον Κρεμάται Επί Ξύλου»

Στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Τρίπολης.

 

Μεγάλη Παρασκευή 14 Απριλίου 10:30

Το πρωί της Μ. Παρασκευής θα πραγματοποιηθεί η Τελετή της Αποκαθήλωσης στην Ι.Μ. Επάνω  Χρέπας. Μετάβαση δωρεάν από την πλατεία Κολοκοτρώνη.

Η Δημοτική φιλαρμονική Τρίπολης συμμετέχει στην περιφορά του Επιταφίου στο Θεραπευτήριο Ψυχικών Παθήσεων (ώρα 15:30), Γηροκομείο (ώρα 16:30) και στον Ι.Ν. Άλσους Αγίου Γεωργίου (ώρα- 17:30).

Στην πλατεία Αγίου Βασιλείου, με συνοδεία Ιεροψαλτών, θα γίνει κατανυκτική λιτάνευση και συνάντηση των Επιταφίων και των ιερών Ναών της πόλης με τον Επιτάφιο του Μητροπολιτικού Ι. Ν. Αγίου Βασιλείου, που έχει αναδειχθεί ως ένας από τους πιο ιδιαίτερους σε στολισμό στην Ελλάδα .

Θα συμμετάσχουν η Φιλαρμονική του Δήμου Τρίπολης και η «Χορωδία Τρίπολης»

 

Μεγάλο Σάββατο

Κεντρική Πλ. Αγ. Βασιλείου 21:45

Υποδοχή του Αγ. Φωτός

Μητροπολιτικός I.Ν. Αγ. Βασιλείου 24:00

Τελετή της Ανάστασης-Καύση πυροτεχνημάτων

 

Κυριακή του ΠΑΣΧΑ 16 Απριλίου

Πάσχα, Ελλήνων Πάσχα

Μετά το ανθρώπινο πάθος, η Θεία Ανάσταση.

Μετά τη θλίψη της Μεγάλης Εβδομάδας η Χαρά της Λαμπρής.

ΠΑΣΧΑ στην Τρίπολη.

Ο Δήμος Τρίπολης καλεί Ντόπιους και Επισκέπτες να γιορτάσουν μαζί τη γιορτή της Πασχαλιάς.

Η Τρίπολη φοράει τα λαμπριάτικά της και ανταγωνίζεται την ομορφιά της άνοιξης.

Παραδοσιακές ψησταριές στην πλατεία Άρεως , πλατεία Βαλτετσίου και στον Συνοικισμό Κολοκοτρώνη.

Οι επισκέπτες τους θα γιορτάσουν, θα τραγουδήσουν, θα γευτούν τον παραδοσιακό οβελία και θα πιούν το εξαιρετικό κρασί της Αρκαδικής γης.

Γιορτή της Αγάπης το απόγευμα στην πλατεία Αγίου Βασιλείου με παραδοσιακά γλυκίσματα.

Πασχαλινό γλέντι στην πλατεία Φιλικών το βράδυ με τραγούδι και χορό.

 

Δευτέρα του Πάσχα 17 Απριλίου

Στην Αγία Τριάδα, στην περιοχή Σέχι, μετά  τη Θεία Λειτουργία και το βράδυ μετά τον Εσπερινό στον  I.Ν. του Αγίου Ραφαήλ στην πλατεία Μπασιάκου θα ακολουθήσουν παραδοσιακά γλέντια.