Εγκαινιάστηκε η Έκθεση Ιερόν Μανδήλιον στο Αποστολοπούλειου Πνευματικού Κέντρου – (pics – video)

Τα εγκαίνια της έκθεσης του Δημήτρη Ταλαγάνη “Ιερόν Μανδήλιον” Ρωσικές εικόνες, πραγματοποιήθηκαν το μεσημέρι της Τρίτης 22 Μαΐου 2018, στον ανακαινισμένο πλέον, πρώτο όροφο του Αποστολοπουλείου Πνευματικού Κέντρου της Τρίπολης.

Η έκθεση είναι μια συνδιοργάνωση της Ιεράς Μητρόπολης Μαντινείας και Κυνουρίας, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Τρίπολης και πραγματοποιείται με αφορμή την συμπλήρωση 200 χρόνων από το θάνατο του Νεομάρτυρα Παύλου. Υλοποιείται δε στο πλαίσιο του έτους Νεομάρτυρα Παύλου, που έχει ανακηρυχθεί το 2018 από την Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας.

Η έκθεση, όπως ο ίδιος ο καλλιτέχνης Δημήτρης Ταλαγάνης ανέφερε αφιερώνεται εκτός από τους Aγίους Νεομάρτυρες Δημήτριο και Παύλο, στην μνήμη των ηρώων, των αγωνιστών υπέρ της ελευθερίας και της προάσπισης της πατρίδος, της πίστεως και των ιδανικών του ανθρώπου και υπέρ όσων μάχονται κατά της κάθε μορφής βίας, πνευματικού διωγμού , ψυχικού και ηθικού θανάτου, απαξιώσεως, προσβολής και ύβρεως.

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,

Αγαπητοί συνδημότες,

Σεβασμιότατε,

Αγαπητοί καλεσμένοι,

Αποτελεί τιμή και χαρά για μένα, ως Δήμαρχος των ευσεβών κατοίκων της Τρίπολης, να σας καλωσορίζω όλους εδώ σήμερα στα εγκαίνια της έκθεσης Ιερόν Μανδήλιον – Ρωσικές Εικόνες σε μια ημερομηνία σταθμό θα έλεγα, της συμπλήρωσης 200 χρόνων από τον μαρτυρικό θάνατο του Αγίου Νεομάρτυρος Παύλου. Ημερομηνία επετειακή όχι μόνο για την ιερά μας Μητρόπολη αλλά και για όλους τους Τριπολίτες και Τριπολίτισσες.

Σεβασμιότατοι πνευματικοί άρχοντες της Ορθοδόξου Ελληνικής Εκκλησίας,

η παρουσία σας λαμπρύνει τον πανηγυρικό εορτασμό των πολιούχων Αγίων Νεομαρτύρων Δημητρίου και Παύλου και γεμίζει όλους μας με αισθήματα χαράς και ικανοποίησης, εγκαινιάζοντας αυτή την έκθεση.

Σήμερα φίλες και φίλοι, τιμούμε τους προστάτες της Τρίπολης και με τα εγκαίνια της έκθεσης εδώ στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, δίνουμε το έναυσμα για ένα νέο κύκλο εκδηλώσεων τιμής με στόχο την ανάδειξη της γόνιμης σχέσης της Τέχνης και της μακραίωνης ιστορίας του τόπου μας.

Η έκθεση του Δημήτρη Ταλαγάνη που οργανώνεται από τη Συλλογή Ρωσικών Εικόνων του σε μια συνδιοργάνωση με τη Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας, την Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Δήμο της Τρίπολης , με κεντρικό θέμα το Ιερόν Μανδήλιον, θα μας παρουσιάσει ρωσικές εικόνες που χρονολογούνται στον 17ο και 18ο αιώνα, ενώ μαζί τους θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε και εικόνες με τη Σταύρωση και την Ανάσταση του Χριστού, καθώς και άλλες με την Παναγία και Αγίους της Εκκλησίας.

O Δημήτρης Ταλαγάνης δεν είναι ένας συνηθισμένος καλλιτέχνης και συλλέκτης και αξίζει να αναφερθεί ότι η Συλλογή, μέρος τη οποίας θα φιλοξενήσουμε εδώ, αριθμεί πάνω από 100 έργα και αποτελεί ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα του θεολογικού και καλλιτεχνικού υπόβαθρου στη Ρωσία, καλύπτοντας το διάστημα τριών αιώνων (17ου-19ου αιώνα).

Αυτή η φιλόδοξη πρωτοβουλία παρουσίασης που ξεκίνησε στο Χρυσοβίτσι στις 22 Απριλίου, ημέρα επετείου του ιερού προσκυνήματος του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και που εγκαινιάστηκε σε ένα ιδιαίτερο κλίμα συγκίνησης από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κατέστη δυνατή με την μεθοδικότητα όλων όσων εργάστηκαν για την υλοποίηση της και έρχεται να επισφραγίζει την πεποίθησή μας πως σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς δεν πρέπει να κάνουμε πίσω από τα όσα κρατούν την πίστη μας ζωντανή και την αγάπη μας στην τέχνη και τον πολιτισμό γενικότερα.

Υπήρξαν αρκετές δυσκολίες στην προσπάθειά μας να υλοποιήσουμε αυτή την έκθεση και να έχουμε σήμερα το αποτέλεσμα που βλέπετε…. Τα χρονικά περιθώρια ήταν περιορισμένα και η όλη προσπάθεια απαιτούσε τον συντονισμό φορέων, εργατικού δυναμικού και επαγγελματιών.  Οι αλλαγές και η μεταμόρφωση του χώρου ήταν επιβεβλημένη…Το πρώτο βήμα αναμόρφωσης έγινε και κατέστησαν όλα εφικτά χάρη στο μεράκι και την μεθοδικότητα όλων όσων εργάστηκαν και με τις υπεράνθρωπες προσπάθειές τους σήμερα έχουμε τη δυνατότητα αυτού του αισθητικού αποτελέσματος.

Σε αυτό το σημείο να ευχαριστήσω και πάλι από καρδιάς την Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας, την Περιφέρεια Πελοποννήσου για την ανταπόκριση της αλλά και το ΔΣ του Δήμου Τρίπολης, που πάντα στηρίζει παρόμοιες πρωτοβουλίες.

Ευχαριστώ τον καθένα ξεχωριστά που δούλεψε και με την δική του προσέγγιση βοήθησε στον στόχο μας για την ανάδειξη των εκθεμάτων αλλά για την αναμόρφωση του Πνευματικού μας κέντρου που αποτελεί χώρο φιλοξενίας της τέχνης και της ιστορίας μας.

Η Τρίπολη, ας μην ξεχνάμε, αποτελεί ιστορικό τόπο εθνικής συνείδησης και πολιτισμού. Αποτέλεσε σταθμό στην επανάσταση του 1821 και θα συμβολίζει πάντα το μεγαλείο ενός λαού που πιστεύει ότι οι έννοιες ελευθερία και ελληνισμός είναι απόλυτα ταυτισμένες. Ενός λαού που μπορεί να κάνει το αδύνατο δυνατό. Ενός λαού που πέτυχε να αποκτήσει την ελευθερία και την ανεξαρτησία του όταν όλα τα δεδομένα ήταν σε βάρος του. Αυτό δείχνει τη δύναμη του ελληνισμού και της ορθοδοξίας και μας δείχνει το δρόμο απέναντι στις προκλήσεις του σήμερα.

Με αφορμή την συμπλήρωση 200 χρόνων από την έναρξη της Επανάστασης του 1821, στο Πνευματικό μας κέντρο και όχι μόνο, θα φιλοξενήσουμε τη δρώσα και ζώσα ιστορία μας που εμπεριέχει τα σημεία αναφοράς της στη γέννηση ενός εθνικού κράτους με παραδόσεις και στοιχεία αιώνων. Μέσα από Εκθέσεις, συνέδρια, διαλέξεις, και λοιπές δράσεις θα παρουσιάζουμε ανθρώπους και γεγονότα που άλλαξαν με τη δράση τους την τύχη της πατρίδας και είχαν την καταλυτική τους επίδραση στο πολιτιστικό τοπίο της πόλη μας.

Είμαι βέβαιος ότι η συγκεκριμένη έκθεση που ανήκει σε όλους τους πολίτες αυτής της πόλης, θα αποτελέσει το έναυσμα για όλα τα παραπάνω.

Ευχαριστώ πολύ.

Ο Δήμαρχος, ευχαρίστησε όλους που συνέβαλαν να πραγματοποιηθεί η έκθεση (μάλιστα δόθηκαν και τιμητικά διπλώματα).

Τον αγιασμό των εγκαινίων τέλεσε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ.Αλέξανδρος, πλαισιωμένος από Μητροπολίτες και ιερείς από πολλές Μητροπόλεις της χώρας. ο οποίος και κατέθεσε στεφάνι στην προτομή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη που βρίσκεται εντός του Πνευματικού Κέντρου.

Οι εκδηλώσεις έκλεισαν με την ανάκρουση του Εθνικού ύμνου και την ξενάγηση στο χώρο της έκθεσης, η οποία θα είναι ανοιχτή μέχρι και τις 3 Ιουνίου.

Ωράριο Λειτουργίας Έκθεσης: Καθημερινά 10.00-15.00 και 18.00 – 21.00

 

Δείτε ποιό κάτω φωτογραφίες και video: