Άλωση Της Τριπολιτσάς : Εικόνες Και Ήχοι Της Επανάστασης.

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία και φέτος οι εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου Τρίπολης για την 196η επέτειο της άλωσης της Τριπολιτσάς, συγκεντρώνοντας για άλλη μια φορά πλήθος κόσμου.

Με κύριο θέμα τον Γέρο του Μοριά, αρχιστράτηγο Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης «Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και η Άλωση της Τριπολιτσάς», με εκθέματα του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών (ανοιχτή στο κοινό έως και 29 Σεπτεμβρίου 2017), ενώ ακολούθησε μουσική συναυλία από τη στρατιωτική μπάντα της 4ης Μεραρχίας Πεζικού με τη συμμετοχή του νεανικού τμήματος La Vita της χορωδίας Τρίπολης και ομιλία του εξαίρετου καθηγητή κ. Χρήστου με θέμα τις αθέατες πτυχές της Άλωσης της Τριπολιτσάς.

Το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου, ακολούθησαν τιμητικές εκδηλώσεις και επιμνημόσυνη δέηση στο Λιμποβίσι, ενώ το ίδιο βράδυ στην πλατεία Άρεως, ένα πρωτόγνωρο για τα χρονικά της πόλης μας θέαμα, εκτυλίχθηκε στα μάτια χιλιάδων θεατών. Χορόδραμα της Άλωσης της Τριπολιτσάς, σε χορογραφία της Αρτέμιδος Ιγνατίου και μουσική Θεόδωρου Λεμπέση που δημιουργήθηκε αποκλειστικά για το συγκεκριμένο δρώμενο και επιμέλεια κειμένων αφήγησης Γιώργου Πραχαλιά, που απέδωσε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το ιστορικό γεγονός μέσα σε έντονο κλίμα συγκίνησης και ενθουσιασμού, όχι μόνο για το ζωντάνεμα της ιστορίας αλλά κυρίως για την προσπάθεια και συμμετοχή 280 εθελοντών, που συνεργάστηκαν αρμονικά και έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό.

Πολλά συγχαρητήρια στα χορευτικά σύνολα του Δήμου μας: Λύκειο Ελληνίδων Τριπόλεως, Χορευτικός Όμιλος Τρίπολης, Κέντρο Ελληνικού Χορού Τρίπολης, Χορευτικό Συγκρότημα «Αρκαδιανή», Πολιτιστική Κληρονομιά, Λαογραφική Εστία Τρίπολης, Κέντρο Χορού «Χοροτεχνία», Πολιτιστικό Λαογραφικό Σωματείο «Μωραΐτες», Χορευτικός Σύλλογος «Τεγέα», για την ανταπόκρισή τους στο κάλεσμά μας αλλά και για την αφοσίωσή τους σε όλα τα στάδια προετοιμασίας, υπό την καθοδήγηση της χορογράφου Αρτέμιδος Ιγνατίου.

Ευχαριστίες στην Χορωδία Ορφέας Τρίπολης, Χορωδία Τρίπολης, Ανδρική Χορωδία Λαυρίου για τη συμμετοχή τους, στη Θεατρική Ομάδα Τρίπολης για το αφηγηματικό μέρος αλλά και στο 1ο και 3ο Σύστημα Προσκόπων Τρίπολης και σε όλους τους φιλοξενούμενους πρόσκοπους και ανιχνευτές της Πελοποννήσου για το κομμάτι της λαμπαδηδρομίας.

Ευχαριστίες επίσης στην οικογένεια Πετρόπουλου από το Βαλτεσινίκο Αρκαδίας, για τη συμμετοχή τους ως ιππείς και την ευγενική παραχώρηση των αλόγων τους για τις ανάγκες του χοροδράματος. Στον Σκοπευτικό Όμιλο παραδοσιακών όπλων Πάτρας και στον Πολιτιστικό Σύλλογο «Αγία Τριάδα Καλαμάτας» για τη συμμετοχή τους σε κεντρικούς ρόλους του χοροδράματος.

Εξαίσια ήταν όπως και κάθε χρόνο, η παρέλαση που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής 25 Σεπτεμβρίου, την οποία και τίμησε με την παρουσία του η Α.Ε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κύριος Προκόπιος Παυλόπουλος, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.

Στην παρέλαση των φετινών επετειακών εκδηλώσεων μας τίμησαν με τη συμμετοχή τους: Η ιστορική Μονή Αγίας Λαύρας Καλαβρύτων με αντιπροσωπεία που συνόδευε το λάβαρο της ορκωμοσίας των αγωνιστών του 1821το παράρτημα Λυκείου Ελληνίδων Σπάρτης, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Ανδρέα Πραστού, το Εθνολογικό Μουσείο Πάτρας, οι Ελληνομνήμονες Καλαμάτας καθώς και οιΦιλαρμονικές του Δήμου Λουτρακίου και Μεσσήνης.

Οι εκδηλώσεις τις 196ης Επετείου της Άλωσης της Τριπολιτσάς έκλεισαν το βράδυ της Κυριακής με παραδοσιακή μουσική από τον δεξιοτέχνη του κλαρίνου Πετρο – Λούκα Χαλκιά και αφηγήσεις ιστορικών μαρτυριών για την εξάπλωση της Επανάστασης. Ακολούθησε εθιμοτυπική καύση πυροτεχνημάτων και ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου από την Φιλαρμονική του Δήμου Τρίπολης.

Τέλος, ευχαριστούμε όλους τους υπαλλήλους του Δήμου Τρίπολης που εργάστηκαν εντατικά για την επιτυχία των εκδηλώσεων, τον κόσμο της Τρίπολης και όλους τους επισκέπτες που παρακολούθησαν τις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης του ιστορικού γεγονότος της Άλωσης.

Και εις άλλα με υγεία!